website

Andre Hazes is hiphop

Andre Hazes is hiphop

“Kleine jongen, je bent op deze wereld, dus zal je moeten vechten, net als ik...” zong André Hazes. Een melodie die nog steeds weerklinkt in mijn hoofd terwijl ik door de wandelgangen van de Bijlmerflats loop. Geboren in 1104, verhuisd naar 1106 en volwassen geworden in 1102, Amsterdam Zuidoost, de Bims is mijn thuis. Als tiener stelde ik mezelf vaak de vraag: hoe zou mijn leven eruitzien als ik niet was opgegroeid in de Bijlmer? Zou mijn mentaliteit anders zijn? Zou ik naar andere muziek luisteren? Zou ik nog steeds voor Jaxi zijn?

De diversiteit van mensen en culturen in de Bijlmer heb ik altijd als iets moois ervaren, ondanks de uitdagingen die het met zich meebrengt. Soms begrijpen we elkaar niet helemaal. Onze ouders kwamen naar de Bijlmer met een mentaliteit van overleven, waardoor ze niet altijd openstonden voor anderen. Maar we zijn hen dankbaar voor hun doorzettingsvermogen, waardoor wij nu de kans hebben om te bouwen aan onze toekomst en elkaar beter te begrijpen. Dit heb ik meegekregen door op te groeien in de Bijlmer, maar ik denk dat het elders in Amsterdam niet anders zou zijn geweest.

Voor mij staat hiphop centraal in het proces om de wereld te begrijpen. De mentaliteit, de kennis die het met zich meebrengt. Het is een bron van inspiratie. Het is een manier om verbinding te zoeken, om te leren en met elkaar te groeien. Mijn mentaliteit is dus gebaseerd op hiphop. Hiphop is een internationale cultuur en gaat verder dan de grenzen van de Bijlmer.

De liedjes van Andre Hazes ten opzichte van hiphop lijken een wereld van verschil. Maar de twee hebben juist zoveel met elkaar gemeen. De kern, de boodschap maar vooral de ‘soul’ waarop beide muziekstromen zijn opgebouwd, is wat beide tot elkaar brengt. Dat de liedjes van Hazes mij als jongen van de straat zo aanspreekt, is dus niet zo verwonderlijk. Het ligt heel dicht bij hiphop. Hazes is Mokum en Bijlmer is hiphop. Zo anders is de Bijlmer kennelijk niet. Als ik ergens anders was opgegroeid, zou mijn liefde voor hiphop ook niet anders zijn geweest. Kijk! daar heb je het antwoord…

“Ik heb het goed gedaan, maar ook zo fout gedaan, als ik terugkijk in de tijd…”. Met bloed, zweet en tranen zeg ik Bims is wie ik ben; een echte Amsterdammer….

Ocho

Special instructions for seller

What are you looking for?